Waar vind ik?

Het Ervaringskennisplein is er niet voor hulp en ondersteuning. Maar mensen in nood komen soms wel op onze website terecht. Bij een acute situatie met dreigend gevaar bel je 112.

Wil je met iemand praten, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  • De Luisterlijn – 088 0767 000. Het nummer is dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek of luisterend oor. Je kunt ook chatten.
  • MIND Korrelatie – 0900 1450 (ma t/m vr 9.00 – 21.00 uur). Je kunt ook chatten.
  • Stichting 113 zelfmoordpreventie – 0900 0113 (dag en nacht bereikbaar). Je kunt ook chatten.
  • Veel landelijke cliënten-, familie- en naastenorganisaties bieden ook telefonische hulp, advies en/of lotgenotencontact. Op de website van MIND vind je een overzicht. Of kijk in de MIND-Atlas.

Het Ervaringskennisplein is er niet voor hulp en ondersteuning, maar mensen komen soms wel met die vraag op onze website terecht. Ben je op zoek naar zorg en ondersteuning, neem dan contact op met het Wmo-loket van de gemeente, het wijkteam of je huisarts. Vraag hulp van een gratis onafhankelijke cliëntondersteuner om mee te denken. Die werken in elke gemeente. Op de site van de overheid vind je meer informatie. Of informeer bij je gemeente. Ook is bij regionale cliëntenorganisaties vaak onafhankelijke cliëntondersteuning te vinden. Je vindt deze organisaties in de MIND-Atlas.

Het Ervaringskennisplein is er niet voor hulp en ondersteuning, maar mensen komen soms wel met die vraag op onze website terecht. Als je steun zoekt van lotgenoten, kun je informeren bij een cliëntenorganisatie, naastenorganisatie, zelfhulpgroep/groep voor lotgenotencontact, zelfregiecentrum of herstelinitiatief bij jou in de regio. Je vindt deze organisaties via de MIND-Atlas.

Zoek je steun van een ervaringsdeskundig hulpverlener? Steeds meer instellingen (GGZ, verslavingszorg, Beschermd Wonen, wijkteams en andere ondersteuningsorganisaties) hebben ervaringsdeskundige hulpverleners in dienst. Hier kun je om vragen bij jouw hulporganisatie.

Stel je zelf allereerst de vraag waar je naar op zoek bent. Het benutten van ervaringskennis en/of ervaringsdeskundigheid kan op heel veel verschillende manieren. Er zijn patiënten/cliënten die hun ervaring willen delen om zo de zorg en dienstverlening beter aan te laten sluiten op mensen die er gebruik van maken. Dat kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan een panel, vragenlijst of focusgroep. Ook zijn er (familie)ervaringsdeskundigen met wie je kunt samenwerken in beleid, onderwijs, onderzoek en de hulpverlening. Voor welke rol of positie zoek je een ervaringsdeskundige? Zoek je iemand met eigen ervaring of juist iemand vanuit het naastenperspectief? Voor onderzoek zou je ook gebruik kunnen maken van uitgeschreven ervaringsverhalen.

De volgende vraag die dan opkomt: waar vind ik dan degene die ik zoek?

Een belangrijke vindplek bevindt zich in je eigen regio. De mensen die deel uitmaken van een cliëntraad en/of zelfregiecentrum werken in de praktijk vaak breder dan alleen hun specialisatie en kennen binnen hun regio het veld van ervaringsdeskundigen. Waar deze vindplek zich bij jou in de regie bevindt, zie je in de MIND-Atlas. Hierin staan vooral organisaties gelinkt aan de ggz. Breder georiënteerd en ook opgenomen zijn Zorgbelangen.

Andere mogelijkheden zijn:

Deze lijst is niet volledig en uitputtend. Er is nadrukkelijk voor gekozen geen commerciële (bemiddelings) bureaus en zelfstandige op te nemen.

Andere vragen

Als je ontevreden bent over de zorg of de hulpverlening dan kunnen wij je op het Ervaringskennisplein niet helpen. Dan is de organisatie waar je ontevreden over bent je eerste aanspreekpunt. Zij hebben een klachtenregeling. Word je daar niet goed genoeg geholpen, heb je steun nodig, of je wil je weten waar je recht op hebt? Dan kun je ook bij onderstaande organisaties terecht:

  • Ben je patiënt/cliënt? Bel Stichting Patiëntvertrouwenspersonen via 0900 444888 (ma t/m vr 10.00 – 16.00, za 13.00 – 16.00 uur). Je kunt ook chatten.
    Een patiëntvertrouwenspersoon luistert, kent je rechten en staat aan jouw kant.
  • Neem contact op met Stichting Familievertrouwenspersonen. Zij ondersteunen naasten van mensen die zijn opgenomen via een zorgmachtiging of crisismaatregel. Ook bieden zij ondersteuning als de naaste verblijft in een instelling waar ook verplichte zorg wordt gegeven.
  • Ook kun je terecht bij het Nationale Zorgnummer. Zij kunnen je adviseren, informeren en zo nodig doorverwijzen. Tevens verzamelt het Nationale Zorgnummer de klachten om te inventariseren waar het mis gaat en voor verbeteringen te zorgen. Bel 0900-2356780 (ma t/m do 9.00 – 12.30 uur).

Onder het thema Beroep en scholing op deze website lees je meer over de mogelijkheden om je te ontwikkelen en te scholen tot ervaringsdeskundige.